top of page

Ameliyattan Uyanırken


Ameliyat sonunda anestezi uzmanı gözetiminde tüm yaşamsal fonksiyonlarınız yakından izlenir vaziyette uyandırılacaksınız. Ameliyattan güvenli bir şekilde uyandığınız görülmüşse yarım saatten kısa bir süre gözlem altında tutulduktan sonra servisteki odanıza alınacaksınız.


Kendinize geldiğiniz andan itibaren mümkün olduğunca derin nefes alıp verin. Bu akciğer fonksiyonlarınızın korunmasını sağlayacaktır.


Yatarken belden yukarı tarafınız yükseltilmiş şekilde, yarı oturur pozisyonda yatmanız daha uygundur. Bir an önce yatakta oturur hale gelmeniz önerilir.


Birkaç saat içinde ayağa kalkıp odanızda birkaç adım atmanız, yürümeniz mümkündür ve hızlı iyileşmeniz açısından çok faydalıdır.


Uyandığınız anda, karnınızdan çıkan yarım santim çapında ince bir boru olacaktır. Ameliyat sırasında karın içine konulmuş ve ucu dışarı uzatılmış bu boru (dren) ameliyat sahasının kanama ve kaçak kontrolü amacıyla konulur birkaç gün tutulur. Gerek takılı vaziyette dururken gerekse de birkaç gün sonra çekilirken herhangi bir eziyeti yoktur.


Ameliyat sırasında ağızdan veya burundan mideye uzanan hortum (nazogastrik sonda) kullanılsa da ameliyat biterken hasta uyanmadan çıkartılmış olur.


İdrar sondası genellikle hasta uyuduktan sonra ameliyat başlarken takılır ve biterken uyanma esnasında çekilir. Ameliyatı nisbeten uzun süren vakalarda sonda ameliyattan sonra da kalabilir. Sonda takılıyken hep idrar yapma ihtiyacı varmış gibi hissedilebilir. Bu his yanıltıcıdır ve geçicidir. Hasta ameliyat günü akşamı kendi başına yürümeye başladığında sonda çekilebilir.

-Kalp ritim düzensizliği, uykuda geçici solunum durması, ileri yaş gibi daha yakın takip gerektiren sorunları bulunan hastaların bazılarının ameliyattan uyandırılırken yoğun bakım nakledilmesi gerekebilir. Buna anestezi uzmanı karar verir. Yoğun bakıma alınmış hastalar genellikle bir gece takipten sonra ertesi sabah normal odasına nakledilir.

Bacak venlerinde pıhtı oluşmasını önlemek için ameliyata girerken bazı hastalara anti-emboli çorabı giydirilir ve taburculuğa kadar tutulur. Bazı hastalara ise ameliyat başlarken havalı bacak kompresyon cihazı uygulanmaya başlanır. Bu pantolon şeklinde her iki bacağı saran, dönüşümlü olarak bölge bölge bacakları sıkıştırıp bırakarak dolaşımı artıran bir cihazdır. Hasta ilk kez ayağa kalkıp yürüyünceye kadar cihaz tutulur. Sonra çıkartılıp anti-emboli çorabı giydirilir. Bu da taburculuğa kadar tutulur.


Ağrı kesici ve bulantı giderici ilaçlar hemşireler tarafından rutin olarak uygulanır. Ameliyat günü akşamı, ameliyat sırasında karnın gazla şişirilmiş olmasından kaynaklanan ve birkaç saat süren omuz ağrısı ve minik kesilere bağlı hafif ağrılar olabilir. Bazı hastalara bulantı, öğürme olabilir. Bunlar ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Saatler içinde rahatlama beklenir.


Ameliyattan çıktıktan sonra su içmeye başlama zamanı konusunda cerrahlar arasında bir fikir birliği yoktur. Biz kendi uygulamamızda su içirmeye ameliyattan sonraki gün başlatıyoruz.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page